Babalarının dostluğu oğullarıyla yaşar ve büyür. Ailede, babasından sonra bu işi yapacak, büyük BOYOZ ustalarına yetişmiş, tek boyoz ustası olan İrfan Akar, babasının vasiyetiyle Alsancak Dostlar Fırını’nı büyük bir aşk ve saygıyla devralır.
Bu devralış çok uzun sürmeden “Bir Şehrin Vazgeçilmezi” olarak anılmaya başlar. BOYOZ’un geleneksel yapısının korunması ve bu ürüne patent alması için birçok başvurular yapar ve emek verir. Ve BOYOZ İzmir’e tescillenir.
Alsancak Dostlar Fırını marka sahibi olarak İrfan Akar gıda olarak TÜRK PATENT ENSTİTÜSÜ’ne BOYOZ’u marka tesciline BOYOZ ve Dondurulmuş BOYOZ üretimi yazdırarak bir ilke imza atar. BOYOZ’un resmi olarak tanınması ve kabul etmesi için büyük emek ve sabır gösterir.
Festivaller düzenlenmesi için büyükşehir belediyesinin kapısını aşındırır, en sonunda buna da başarır. Ve artık BOYOZ her yıl Hıdırellez ayında festival yapılıp kitleleri eşsiz tatta boyoz etrafında buluşturan bir birliktelik olmuştur.
Hamurunda beyaz un ve mevsimine göre ayçiçek yağı ve tahin kullanılır. BOYOZ’un en büyük özelliklerinden birisi de hamurunun 10-12 saat bekletilip dinlendirilmesidir. Bu, aynı markalardan kullanılan malzemeleri onu eşsiz kılar. Hamurunda tahin kullanılması ürünün besleyici değerini arttırdığı gibi hamurun yapraklara ayrılmasını sağlar ve mideyi rahatlatır. Kokusu ise vazgeçilmez bir birleştiricidir.
Sade, pirinçli, ıspanaklı ile başlayan malzemeli BOYOZ’lara kabaklı, patlıcanlı eklenir. Bu geleneksel ürün, yapımı 10-12 saati bulan kara fırın yumurtası ile birlikte tüketilmesi tavsiye edilir. Buradaki mantık yumurtanın, BOYOZ’un yağını dengelemesi ve protein desteği vermesidir. Kara fırında yavaş yavaş suyun buharıyla haşlanan yumurtanın kısa zamanda haşlanan yumurtaya göre mide rahatsızlıkları olan kişilerin daha rahat tüketmesini sağlar.
MİNNETTARIZ
Avram usta, Süleyman Usta, Hüseyin Konya, Mehmet Konya, Ahmet Oral’ı ve Mustafa Akar’ı bizlere bıraktıkları; Aşk, inanç, sabır, el emeğinin sırrı için sizleri saygıyla anıyoruz.
Bu ustalarımıza söz veriyoruz; Bu geleneksel ürünü bu güne kadar geleneksel tarifi ile günkü lezzetiyle makineleşmeye karşı el emeğini koruyarak sürdürmeyi başardık. Bundan sonra bu görevi aynı aşkla, sabırla, inanç ve sevgiyle devralacak ustalar yetiştirip geleceğimize teslim edeceğiz.
Alsancak Dostlar Fırını ve son temsilcisi İrfan Akar olarak bu görevi kendimize misyon edindik.